Co ciekawego dzisiaj znalazłem

Świetny wywiad, na który przypadkiem wpadłem. Świetnie opisuje, dlaczego Internet i firmy technologiczne są takie, jakie są.

Znany aktywista i pisarz Cory Doctorow, autor koncepcji „inshitification” (celowego pogarszania platform) obnaża tutaj mechanizmy działania gigantów Big Tech.

Padło sporo fajnych pytań i odpowiedzi. Np. dlaczego platformy są celowo projektowane tak, aby były mniej użyteczne i bardziej frustrujące? Jak Google celowo pogarsza swoją wyszukiwarkę, by wymusić więcej kliknięć w reklamy? Dlaczego monopol Amazona działa jak ukryty podatek, podnosząc ceny we wszystkich sklepach? W jaki sposób to zjawisko dotyka nie tylko aplikacji, ale też sprzętu – od drukarek po samochody (np. dopłaty za pełne wykorzystanie mocy Tesli).

Doctorow nie tylko opisuje problem, ale też wskazuje drogę wyjścia, mówiąc o szansie na ‘post-amerykański internet’ i pilnej potrzebie wzmocnienia prawa antymonopolowego, interoperacyjności oraz siły pracowniczej. Obawiałem się socjalistycznego bełkotu, ale miło się zaskoczyłem. Polecam.

1 polubienie

[Angielski] Witamina D i kwasy omega-3 mają większy wpływ na depresję niż leki przeciwdepresyjne.

Podsumowanie artykułu przez AI

Artykuł analizuje skuteczność suplementów (witaminy D i Omega-3) w leczeniu depresji, porównując je z antydepresantami.

Główne ustalenia:

Antydepresanty mają efekt wielkości ~0.4 (podwyższenie oceny z C na C+). Jednak większość poprawy pochodzi z efektu placebo i czasu (~0.4 każdy).

Omega-3 (~1500 mg/dzień, ≥60% EPA) ma efekt ~0.6 (C na B–), czyli lepszy niż antydepresanty.

Witamina D (~4000 IU/dzień) ma efekt ~1.0 (C na B), czyli dwa razy lepszy niż najlepsze antydepresanty. Działa nawet u osób bez niedoboru witaminy D.

Kluczowe punkty:

• Oficjalne rekomendacje są zbyt niskie (np. witamina D: 400-800 IU zamiast 4000+)
  • Suplementy są tanie, bezpieczne i mają pozytywne efekty uboczne
  • Można je łączyć z antydepresantami — działają synergistycznie
  • Depresja to problem zdrowia publicznego; te interwencje mogą ratować życia

Rekomendacja autora:

Codziennie przyjmować 4000 IU witaminy D i 1500 mg Omega-3 (≥60% EPA) przez co najmniej miesiąc — przy minimalnym ryzyku i potencjalnie dużych korzyściach.