Here is Johnny!

Cześć, tu Piotrek, mężczyzna, ojciec 10-letniej córki.

Dlaczego zdecydowałem się partycypować we współtworzeniu tego forum?

Odpowiedź jest prosta - brakowało mi męskiego forum, które z definicji (ze swojego ducha, zasad, kultury grupowej, dominujących poglądów) nie odrzucałoby wartości, które są mi bliskie i których bronię (np. otwartości, autentyczności, szacunku dla różnorodności, wrażliwości na cudze emocje).

Miałem poczucie, że moje poglądy były na popularnych, tytularnie “męskich” forach “ciałem obcym” — bez względu na to jak delikatnie je przedstawiałem już samo ich wyrażenie było często traktowane jak prowokacja, a moje komunikaty trafiały na ścianę złożoną z pogardy, cynizmu i ataku.

Zamiast marnować własne siły życiowe na walkę o przyjęcie tam, gdzie nie ma na to przestrzeni lepiej stworzyć coś od podstaw z ludźmi podzielającymi podobne do moich wartości.

Zależy mi na stworzeniu przestrzeni, w której nie będzie miejsca na nienawiść, mizoginię, mizoandrię, ksenofobię, homofobię czy rasizm.

Na przestrzeni, w którą można wchodzić z intencją autentyczności, a nie z intencją obrony i ataku.

Na przestrzeni, w której demonizowanie wszystkich kobiet nie będzie sposobem na usprawiedliwianie własnych porażek.

Na przestrzeni, która realnie jest zainteresowana samorozwojem, a nie tylko nosi ten samorozwój na własnych sztandarach, a faktycznie jest zainteresowana wyłącznie narzekaniem i toczeniem jadu.

Na przestrzeni, w której będzie miejsce na dzielenie się radością z naszych sukcesów, także w zakresie relacji damsko-męskich - bez strachu, że ktoś to wyśmieje czy będzie próbował dewaluować.

Na przestrzeni, w której będzie miejsce na refleksję i wspólne dociekanie, a nie na czarno-białe myślenie (bez miejsca na niuanse, niepewność, paradoksy, wewnętrzne sprzeczności) i klepanie w kółko tych samych regułek redpillowych.

Oczywistym dla mnie jest, że kiedy ludzie przestają pytać, analizować, zastanawiać się, kiedy nie szukają już odpowiedzi, tylko ślepo wierzą w jedną “jedyną słuszną” prawdę — rodzi się fanatyzm.

Myślenie — żywe, otwarte, pokorne — jest najlepszym antidotum na każdą ideologię.

Do przeczytania na forum.

1 polubienie