Brakowało mi tu takiego wątku, zacznę.
Nie uciekaj w dopaminowe baśnie. Naucz się być z tym, co realne, spokojne, niedoskonałe, ale jednocześnie prawdziwe.
przeczytane w sieci, we właściwym dla mnie momencie
Brakowało mi tu takiego wątku, zacznę.
Nie uciekaj w dopaminowe baśnie. Naucz się być z tym, co realne, spokojne, niedoskonałe, ale jednocześnie prawdziwe.
przeczytane w sieci, we właściwym dla mnie momencie
Dorzucę coś w podobny deseń.
Powiązanie reakcji dopaminowej z krzyczeniem w pustkę było najlepszym sposobem na stworzenie społeczeństwa uzależnionych, którzy unikają autorefleksji i odpowiedzialności.
Anonim
“W patriarchacie mężczyźni boją się czuć, a kobiety boją się myśleć “![]()
Z przeszłością należy się rozstać nie dlatego, że była zła, lecz dlatego, że jest martwa.
Anthony de Mello „Przebudzenie”
Jedynymi normalnymi ludźmi są ci, których nie znasz zbyt dobrze.
Alfred Adler
Pomiędzy bodźcem i reakcją jest przestrzeń; w tej przestrzeni leży wolność i moc wyboru naszej odpowiedzi.
Viktor Frankl
Ogólnie polecam jego książkę “Człowiek w poszukiwaniu sensu” gdzie popadnie.
W świecie dorosłych, zdrowych relacji błędy są normą. Tylko toksyk będzie wymagać od Ciebie perfekcyjności.
Uzdrawianie jest tak trudne, ponieważ jest to ciągła walka między twoim wewnętrznym dzieckiem, które się boi i chce bezpieczeństwa, twoim wewnętrznym nastolatkiem, który jest zły i chce sprawiedliwości, a twoim dorosłym ja, które jest zmęczone i chce tylko spokoju. Bądź dla siebie łagodny.
Piszę odpowiedź w innym wątku w temacie czego ja chcę i taki cytat mi przyszedł do głowy:
“Mamy znane wiadome. Rzeczy, o których wiemy, że je wiemy. Wiemy również, że istnieją znane niewiadome. Innymi słowy, wiemy, że są pewne rzeczy, których nie wiemy. Ale są również nieznane niewiadome – takie, o których nie wiemy, że ich nie wiemy.”
Donald H. Rumsfeld sekretarz obrony USA (2001-2006) briefing prasowy o wyzwaniach wojny z terroryzmem 12.02.2002.
(do wojen domowych też pasuje
)
“Nawet najbardziej altruistyczne i zrównoważone filozofie zawodzą wobec brutalnego imperatywu rodem z rdzenia kręgowego: własnej korzyści.”
Peter Watts “Ślepowidzenie”
“Jesteś doskonały taki, jaki jesteś, i możesz się nieco poprawić”
Shunryu Suzuki