[Książka] Stanley H. Block - Powrót do zmysłów

„Powrót do zmysłów” to poradnik psychologiczny autorstwa dr Stanleya H. Blocka, amerykańskiego psychiatry i psychoterapeuty, który przez wiele lat pracował z osobami zmagającymi się z lękiem, depresją i traumą.

Książka proponuje nowatorskie podejście terapeutyczne – TPT (ang. Mind-Body Bridging) – mające pomóc czytelnikowi oderwać się od destrukcyjnych myśli, wyjść z trybu autopilota i odzyskać kontakt z „tu i teraz”. Dr Block opiera swoje podejście na idei, że większość naszego cierpienia psychicznego nie wynika z samych wydarzeń, lecz z automatycznych schematów myślowych i prób kontrolowania rzeczywistości przez tzw. system tożsamościowy (identity system). W swojej książce autor pokazuje jak ten system działa i jak możemy go rozpoznać oraz „wyłączyć”, by w efekcie odzyskać spokój i klarowność.

Podstawą metody jest praktyka uważności (mindfulness), ale nie w klasycznym buddyjskim czy medytacyjnym ujęciu, bliżej jej do pracy z ciałem i zmysłami (stąd tytuł). Autor zachęca, by zamiast roztrząsać myśli i emocje, przekierować uwagę do zmysłowego doświadczenia chwili obecnej. To swoisty „powrót do ciała”, który ułatwia odłączenie się od nawykowych wzorców.

Książka napisana jest w sposób przystępny i praktyczny. Autor prowadzi czytelnika krok po kroku przez liczne ćwiczenia, które można (bardzo polecam!) wykonywać samodzielnie. Nie wymaga specjalistycznej wiedzy psychologicznej – jest przeznaczona dla każdego, kto chce lepiej radzić sobie z wewnętrznym napięciem, stresem, nadmiernym myśleniem czy problemami emocjonalnymi.

Szczególnie cenne są praktyczne arkusze pracy, które pozwalają na bezpośrednie zastosowanie omawianych technik. Zamiast długich wywodów teoretycznych, czytelnik otrzymuje narzędzia do zastosowania „tu i teraz”.

Co tu dużo mówić - książka wydatnie pomogła mi 10 lat temu w walce z nerwicą lękową i zainteresowała medytacją, która stanowi ważny element mojego życia. Mocno rekomenduję.

1 polubienie

Dzięki za polecenie. Kiedyś nie lubiłem czytać takich książek, z obawy przed odkryciem czegoś w sobie, o czym nie chciałem wiedzieć. Wyparcie level uber.

Teraz lubię znajdować różne “smaczki” o sobie przy pomocy takich lektur, o których wcześniej nie wiedziałem.