Czołem, potrzebuję polecenia jakiś książek o inwestowaniu. Chodzi aby były łatwe, bo chciałbym młodego zainteresować tematem. Sam mam słabe doświadczenie, więc i sam bym się zainteresował. Najchętniej audiobooku jak możliwe, ebook i papier też wchodzi grę. Podcasty też.
Czat GPT podpowiedział mi:
- Inteligentny inwestor — Benjamin Graham Klasyk. Warren Buffett twierdzi, że to najlepsza książka o inwestowaniu, jaką przeczytał. Ciężka, pełna przykładów z rynku amerykańskiego, ale daje bazę, jak myśleć długoterminowo.
- Bogaty ojciec, biedny ojciec — Robert Kiyosaki Lżejsze, bardziej motywacyjne niż praktyczne, ale wielu ludziom odpaliło iskrę do inwestowania. Trzeba przesiać marketingowy bełkot i wyciągnąć sens.
- Psychologia pieniądza — Morgan Housel Daje ci zrozumienie, jak łatwo można się sabotować — i czemu cierpliwość, prostota i nuda są twoimi najlepszymi przyjaciółmi.
- Finansowy Ninja — Michał Szafrański (jeśli chcesz coś po polsku i bardziej o zarządzaniu oszczędnościami) Nie jest to stricte o inwestowaniu na giełdzie, ale jeśli nie masz jeszcze systemu na pilnowanie kosztów i budżetu, to i tak przepalisz zyski.
Może jakieś kursy online są ciekawe? Młody ma robotę dorywczą i sobie odkłada. Chciałbym, aby zbudował nawyk inwestowania.