Było już w tym miejscu kilka wpisów na temat mizoginii, czas na zajęcie się drugim, niepokojącym zjawiskiem internetowym - mizoandrią.
Wydawało mi się od zawsze, że w porównaniu do mizoginii to zjawisko bardzo marginalne, niemniej jednak ostatnie próby promocji forum w różnych miejscach w sieci pokazały mi, że tak dobrze niestety nie jest - potrafiłem obrywać za całkowicie neutralne posty tylko dlatego, że jestem mężczyzną. Zauważyłem też, że kobiety, które reagowały na mnie w ten sposób są bardzo aktywne w sieci i udzielają się praktycznie na większości kobiecych portali, a ich aktywność jest bardzo podobna do tego, co robią apostołowie redpilla - tyle, że w drugą stronę. No po prostu od rana do wieczora jadą po facetach - oni są tymi złymi, a kobiety to w ich oczach istoty bez skazy.
Postanowiłem więc przyjrzeć się temu zagadnieniu nieco bliżej i podjąć próbę jego usystematyzowania. W tym wpisie chciałbym przyjrzeć się potencjalnym źródłom mizoandrii, podstawom psychologicznym, funkcjom adaptacyjnym i obronnym, a także relacji z ruchem feministycznym – zarówno jego radykalnymi, jak i głównonurtowymi odłamami.
1. Definicja i status mizoandrii w psychologii społecznej
Mizoandria nie jest formalnie sklasyfikowanym zaburzeniem psychicznym ani kategorią diagnostyczną, lecz w psychologii społecznej funkcjonuje jako forma uprzedzenia płciowego wobec mężczyzn – stereotypy, negatywne emocje (wrogość, pogarda, lęk), a także dyskryminujące zachowania wobec nich.
Nathanson i Young w książce “Spreading Misandry: The Teaching of Contempt for Men in Popular Culture” wskazali, że mizoandria może być kulturowo normalizowana i obecna w języku, edukacji czy rozrywce – co czyni ją bardziej „niewidzialną” niż mizoginia. Autorzy zaznaczają, że współczesna kultura (zwłaszcza media i popkultura) zawiera coraz więcej treści promujących negatywny obraz mężczyzn jako przemocowych, nieodpowiedzialnych lub zbędnych społecznie.
2. Źródła i podłoże psychologiczne mizoandrii
Z perspektywy psychologii mizoandria może wynikać z:
- Doświadczeń urazowych – kobiety, które doznały przemocy czy też innych urazów/krzywd/zaniedbania ze strony mężczyzn (np. ojców, byłych partnerów) mogą rozwijać mechanizmy obronne w postaci generalizacji i nieufności wobec całej płci (warto w tym miejscu zauważyć, że podobny mechanizm występuje u redpillowców). To zjawisko ma charakter psychopatologiczny, ale także społecznie adaptacyjny. Innymi słowy to klasyczny mechanizm projekcji – negatywne emocje skierowane wobec konkretnego mężczyzny zostają uogólnione na całą grupę.
- Mechanizmów kompensacyjnych – mizoandria może pełnić funkcję obrony ego w warunkach nierówności płciowej lub braku własnej sprawczości. Przeniesienie winy za własne cierpienie na grupę dominującą (mężczyzn) daje poczucie kontroli. Psychologiczne mechanizmy obronne (jak np. racjonalizacja) mogą prowadzić do uproszczonych, czarno-białych narracji: „wszyscy mężczyźni są źli”. To też oczywiście znamy z redpillu

- Narracji społecznych – w duchu teorii tożsamości społecznej kobiety mogą internalizować narracje “my” (ofiary) kontra “oni” (opresorzy), co prowadzi do antagonistycznych postaw wobec mężczyzn. Innymi słowy - jeśli kobiety zinternalizują tożsamość grupy pokrzywdzonej przez patriarchat, mogą traktować mężczyzn jako „grupę opresorów”.
- Przemian ról płciowych – niektóre kobiety mogą odczuwać frustrację lub dezorientację w związku z obecną niestabilnością ról społecznych i odpowiedzialności mężczyzn, co prowadzi do dewaluacji męskości jako takiej.
3. Funkcje społeczne i emocjonalne mizoandrii
Z perspektywy psychologii społecznej mizoandria pełni kilka funkcji:
- Grupotwórcza i integracyjna – buduje poczucie wspólnoty w grupach kobiet (szczególnie w ramach wspólnot internetowych), pozwalając na kolektywną identyfikację przez opozycję do mężczyzn. Następuje tu budowanie tożsamości na zasadzie kontrastu: „ja jako kobieta = dobra, wrażliwa; oni jako mężczyźni = źli, agresywni”.
- Obronna i represyjna – pozwala zracjonalizować doświadczenia z przeszłości i uzasadniać niechęć do wchodzenia w relacje heteroseksualne.
- Regulacja emocji – u niektórych kobiet nienawiść wobec mężczyzn pełni funkcję emocjonalnej ulgi, np. po zawodzie miłosnym, przemocy czy zdradzie.
4. Feminizm a mizoandria – złożona relacja
Choć popularne w internecie (szczególnie na redpillowych forach) narracje często utożsamiają mizoandrię z feminizmem jest to spore uproszczenie. Ruch feministyczny jest zróżnicowany ideologicznie – od nurtów liberalnych i egalitarnych po bardziej radykalne.
Podczas przygotowywania tego wpisu trafiałem na zdania typu "All heterosexual sex is rape” czy “świat bez mężczyzn byłby czystszy duchowo i moralnie”, niemniej trzeba przyznać, że większość współczesnych badaczek akademickich reprezentuje jednak bardziej zniuansowane podejście. Judith Butler, Nancy Fraser czy bell hooks wyraźnie odcinają się od esencjalizmu i nienawiści wobec mężczyzn, postulując raczej transformację relacji płciowych niż walkę z mężczyznami jako takimi.
Mimo tego, że feminizm nie musi generować mizoandrii, niektóre jego interpretacje (zwłaszcza w wersji internetowej) mogą prowadzić do uproszczonych narracji: „mężczyzna = opresor”. W dłuższej perspektywie może to promować postawy wrogie wobec mężczyzn, zwłaszcza wśród młodych kobiet bez dostępu do głębszych analiz.
5. Podsumowanie
Mizoandria to realne zjawisko psychologiczno-społeczne, mające różnorodne źródła: od traumy i mechanizmów obronnych, przez strategie tożsamościowe, po reakcje na rzeczywiste nierówności płciowe. Jej relacja z feminizmem jest złożona – może być przez niego katalizowana, ale nie jest jego konieczną cechą.
Jej obecność – choć szkodliwa – jest, podobnie jak w przypadku mizoginii, sygnałem niewysłuchanych emocji, niezabliźnionych ran i społecznych napięć między płciami.
I jeszcze jedna, istotna kwestia.
Nie oszczędzałem w swoich poprzednich wpisach redpillowych guru, nie będę też oszczędzać innej grupy, która - świadomie bądź nie - może szkodzić swoim odbiorcom:
6. Rola twórczyń internetowych w normalizacji i eskalacji mizoandrii
W dobie mediów społecznościowych, szczególną rolę w kształtowaniu przekonań i emocji społecznych odgrywają twórczynie internetowe – influencerki, tiktokerki, youtuberki oraz feministyczne konta na Instagramie i X. Niektóre z nich – często nieintencjonalnie – podbijają lub wręcz kreują mizoandryczne narracje, zwłaszcza wśród młodych kobiet.
a) Uproszczone treści, wiralowe narracje
Platformy takie jak TikTok, Instagram Reels czy YouTube Shorts promują krótkie, emocjonalne treści, które muszą być maksymalnie jednoznaczne i zrozumiałe w kilka sekund. W tym kontekście wieloznaczność, kontekst czy niuanse wypowiedzi schodzą na dalszy plan. To sprzyja tworzeniu treści typu:
„Wszyscy faceci są tacy sami.”
„Faceci są emocjonalnie upośledzeni.”
„Nie ufaj żadnemu facetowi – oni zawsze zdradzą.”
Takie stwierdzenia są często przedstawiane w sposób ironiczny lub humorystyczny, co jednak nie neutralizuje ich wpływu psychologicznego – szczególnie u osób młodych, o niestabilnej tożsamości lub negatywnych doświadczeniach osobistych.
b) Algorytmy jako echo komory mizandrii
Pisał już o tym nieco @marcines w tekście o komorach echa w kontekście redpillu. Algorytmy platform społecznościowych sprzyjają confirmation bias – użytkowniczki, które raz wejdą w interakcję z treścią przedstawiającą mężczyzn w negatywnym świetle, zaczynają otrzymywać podobne treści. W efekcie tworzy się komora echa, w której kobieta może dojść do przekonania, że jej (czasem jednostkowe) negatywne doświadczenia z mężczyznami są uniwersalne i reprezentatywne.
c) Zjawisko „trauma bonding” wokół mizoandrii
Niektóre społeczności online (np. zamknięte grupy na FB czy Discordzie) tworzą formy kolektywnego przeżywania traumy, w których kobiety wzmacniają się nawzajem w przekonaniu, że mężczyźni jako grupa są źródłem cierpienia, przemocy i upokorzenia. W takiej atmosferze mizoandria staje się czymś więcej niż poglądem – jest elementem tożsamości grupowej, wręcz formą lojalności wobec innych kobiet. Przypomina Wam to może jakieś znane, “męskie” forum dyskusyjne? ![]()
d) Monetyzacja mizoandrii
Niektóre twórczynie internetowe zarabiają na treściach opartych na pogardzie wobec mężczyzn – poprzez reklamy, datki fanek, płatne grupy wsparcia czy sprzedaż kursów coachingowych dla kobiet. W tym kontekście mizoandryczna narracja staje się narzędziem marketingowym – kontrowersyjne, radykalne wypowiedzi przynoszą większe zasięgi niż wyważona refleksja. Coś o tym niestety już wiemy.
e) Brak odpowiedzialności i fałszywe poczucie uprawomocnienia
Podobnie jak w przypadku mizoginii w manosferze, wiele kobiet w internecie uzasadnia mizoandryczne wypowiedzi hasłami: „To tylko moje doświadczenie”, „Mam do tego prawo jako kobieta”, „To reakcja na wieki patriarchatu”. Choć emocjonalnie jest to w sumie zrozumiałe, takie podejście legitymizuje uprzedzenia i dehumanizację całej grupy społecznej – dokładnie tak, jak dzieje się to po drugiej stronie barykady.
Wnioski
Choć nie każda krytyka mężczyzn jest mizoandrią (wiadomo - nie jesteśmy bez wad), stała, uogólniająca i pozbawiona empatii narracja o „toksyczności” mężczyzn może prowadzić do realnych uprzedzeń i wrogości społecznej. Internetowa twórczość – szczególnie viralowa i emocjonalna – ma ogromną siłę oddziaływania, a jej mizoandryczne przesłanie bywa często niedostrzegalne, bo ukryte pod płaszczykiem humoru, ironii lub „prawa do przeżywania emocji”.
Jestem ciekaw czy sami spotykacie się z tym zjawiskiem w trakcie Waszej aktywności internetowej.