Dawno mnie tu nie było. Wpadłem popatrzeć i jestem pozytywnie zaskoczony.
Myślicie, że po latach przerwy, znów wrócą dawne dobre fora internetowe?
Że ludzie mają już dosyć sekcji komentarzy na social mediach?
Dawno mnie tu nie było. Wpadłem popatrzeć i jestem pozytywnie zaskoczony.
Myślicie, że po latach przerwy, znów wrócą dawne dobre fora internetowe?
Że ludzie mają już dosyć sekcji komentarzy na social mediach?
Raczej nie wrócą jako masowe fora z dawnych lat, tylko w nowej, bardziej niszowej formie. Widać zmęczenie social mediami i rosnący apetyt na spokojniejsze, sensowniejsze dyskusje bez algorytmów i presji lajków.
Przeciwko forom działa wygoda social mediów: szybka logika, aplikacje mobilne, natychmiastowa odpowiedź i treści dopasowane algorytmem. Dopamine serwowaną przez SM cieżko pobić. Wiele osób po prostu nie chce pisać długich postów ani klikać przez “stare interfejsy”, nawet jeśli bardziej im odpowiadają jako format rozmowy. Do tego dochodzi problem utrzymania aktywnej społeczności. Forum bez krytycznej masy użytkowników szybko zamiera. Niestety to wymaga zaangażowania ze strony wszystkich użytkowników.
Pewnie tak, ale był czas, że fora zupełnie zamarły. Teraz chociaż troszke się odnowiły, odżyły.
Niestety jest jak piszesz. Ale to fora gromadziły ludzi przy ciekawej dyskusji.
Każdy pójdzie swoją drogą, fora takie jak to wydaję mi się być bardziej zamknięte niż jakiś fb gdzie każdy Ci się może wypowiedzieć na twój temat. W takim mniejszym gronie można odnaleźć na pewno jakiegoś rodzaju więzi, głębsze niż na fb gdzie każdy przelotnie skomentuje to co mu się wyświetli. Tutaj jest więcej intencji w każdej wypowiedzi tak uważam co dla mnie jest bardziej wartościowe.