Zastanawiam się jak to najlepiej wytłumaczyć. Może innego rekwizytu użyję, zamiast szklanki - pieniędzy
Znasz na pewno mapę poziomów świadomości Hawkinsa, to taka klasyfikacja naszych emocji, na dole są te najtrudniejsze dla nas (wstyd, poczucie winy), na górze te najbardziej wzniosłe (pokój, miłość). Im wyższy poziom świadomości, tym więcej punktów jest mu przypisanych.
Wyobraź sobie, że pewien mężczyzna zakłada firmę z kolegą, ale po czasie wspólnik okrada go z pieniędzy i znika. No i teraz zależnie na jakim poziomie świadomości będzie ten mężczyzna, tak zareaguje i tak będzie się czuł.
Wstyd (20): „ Ale jestem głupi, oszukał mnie jak dzieciaka.”
Lęk (100): „ Jak zapłacę teraz rachunki ? Zabraknie mi kasy na życie .”
Złość (150): „ Ale złamas ! Zemszczę się na nim przy najbliższej okazji ! ”
Duma (175): „Nie pozwolę się tak traktować, jeszcze zobaczy na co mnie stać .”
I teraz wyższe poziomy :
Odwaga (200): „ Nie jest to dla mnie łatwe doświadczenie, ale zobaczę co da się zrobić i jak uniknąć podobnego zdarzenia w przyszłości.”
Neutralność (250): „ Kasa przyszła, kasa poszła, ale i tak dam sobie radę.”
Akceptacja (350): „Człowieka nie zmienię i nawet nie chcę zmieniać, ale mogę zmienić swoje podejście.”
Miłość (500): „Wybaczam mu. Może te pieniądze były mu potrzebne bardziej niż mnie.”
Pokój (600): „Wszystko co się wydarza jest takie jak być powinno, niczego nie tracę.”
Mam nadzieję, że ten przykład zobrazował co miałam na myśli pisząc o miłości ![]()